Te och kvällsmat

Det är så gott. Mmm.
Yogi Tea Green Chai.
Skumma sojamjölk med lite kanel. Och njut!

Bilden på gårdagens kvällsmat blev väldigt dålig. Men det var supergott.
Varm macka med krossade tomater och vitlöks-ost (vegansk).
Och något min mamma älskar, som är så enkelt:
Du behöver:
Haricote verts
vitlöksklyftor
persilja
salt & peppar
solroskärnor
ganska mycket olja
Stek väl tills allt är krispigt.

I somras när jag var förkyld väldigt mycket, och inte var sugen på kryddstark mat, levde jag i stort sett på ugnsbakade grönsaker med ingefära, citron, salt, peppar och olivolja. Det skulle vara fin oskuldsfull olivolja.
Det hjälpte faktiskt mot förkylningen, all den citronen. Någon vitlök passade inte mina smaklökar då.
Jag stekte även tofu i ingefära.
Det var smaskens,
men nu är jag mest sugen på japansk mat och mustiga grytor.

Mmm, japansk mat.
För ett väldigt väldigt långt tag sedan bakade jag.
Det gör jag nu hela tiden också, ju.
Men jag hittade en gammal bild på chokladmuffins med frosting,
blåbärsmuffins och snökakor.

Pain riche

Åh! Jag är helt överlycklig för brödet blev helt perfekt! Jätteluftigt och snyggt och underbar deg att arbeta med. Och det gick fort och var inte omständigt alls. Ni måste prova:)

Pain riche (ger 2 bröd)
25 g jäst
1.5 dl vatten
6-7 dl vetemjöl
0.75 tsk salt
1-1.5 msk socker
olja

Lös upp jästen i fingervarmt vatten. Blanda ner 5 dl mjöl, salt och socker. Rör om och blanda ner resten av mjölet. Arbeta degen tills den är blank och smidig. Låt jäsa ca 30 minuter, gärna på ett lite varmt ställe. Vänd sedan ut degen på mjölat bakbord, sätt ugnen på 225 grader. Knåda degen lite. Olja en plåt med bakplåtspapper och forma bröden, lägg dem på plåten. Skär skåror i brödet och droppa lite olivolja på. Grädda ca 15 minuter. PERFEKT!

Gjorde även en lite nyttigare variant av kanel- och äpplebullarna, med dinkelmjöl och lite mindre socker. Är nästan bra som mellanmål nu.
Har också gjort polenta som snart ska stekas till mamma, funderar på apelsin- och svarta bönorsalsa till det.

Ha en skön helg!

Pumpahummus

½ liten pumpa (ca 10x15cm)
1 burk kikärtor
salt, peppar, torkad ingefära, chilipulver etc.
lite olja

Kärna ur pumpan och dela i små bitar. Koka med salt i några minuter. Skölj av kikärtorna och mixa med kryddorna och pumpan. Häll på en skvätt olja och rör om. Mums!!

Palsternacka- och purjolöksmos

Räcker till en jättehungrig person eller två lagom hungriga.

1 stor palsternacka
1 liten purjolök (jag har odlat egna så de är väldigt små, kanske som 1/4 "vanlig" köpt purjolök)
salt & peppar
sojagrädde
veganskt smör

Skala och skölj grönsakerna noga. Hacka ganska smått. Koka med salt och peppar tills det är mjukt. Mixa med sojagrädde och veg. smör och salta eventuellt mer. Servera med ex. biffar.

Ljuvliga muffins

Jag har ingen bild, de går åt alldeles för snabbt. De blir jättesnygga men framför allt goda!

Jag gjorde en sort med vit veganchoklad och mandelflagor, och en med äpple och kanel. Båda blev jättejättegoda, men chokladsorten blev fastare och snyggare. Fast om man låter äpplesorten svalna blir de nog lika bra.

Chokladmuffins
3 dl vetemjöl
1-1.25 dl socker
0.25 dl kakao
2 tsk bakpulver
100 g hackad vit vegansk choklad (kan bytas ut mot mörk)
30 g mandelflagor
1 dl rapsolja
1.75 dl vatten
0.5 dl sojagrädde

Sätt ugnen på 200 grader. Blanda alla torra ingredienser, inklusive choklad och mandel. Blanda ner olja och sedan vatten och sojagrädde. Blanda till en smidig smet. Häll upp i normalstora muffinsformar (fyll ca 3/4) och grädda ca 20 minuter.

Äpple- och kanelmuffins

3 dl vetemjöl
1-1.25 dl socker
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
ca 0.75 msk kanel
3 normalstora äpplen
1 dl rapsolja
1 dl sojamjölk

Sätt ugnen på 200 grader. Blanda alla torra ingredienser, häll ner olja och sojamjölk. Skala och hacka äpplena, blanda ner dem. Fyll ca 3/4 i muffinformar. Grädda ca 20 minuter. Låt svalna helt innan du packar ner dem i ex. plastpåsar.

Kanelbullens Dag, alldeles för sent.

På bilden är det vaniljbullar, jag gjorde även kanel och kanel/kardemumma.
Ja, det här är ett bevis på att jag inte är efter i matlagning, bara i bloggande.
Datorn spenderar jag mindre och mindre tid framför, även om jag fotar praktiskt taget all mat jag lagar. Sedan glömmer jag bort att lägga upp dem, och när jag väl har tid och orkar är det så många matbilder men jag kommer inte ihåg recepten. Jag ska försöka bättra mig, om jag gör det direkt är det ju trots allt inte så jobbigt att lägga upp bilder och recept.

På sistone har jag gått med i Djurrättsalliansen Lund, även om jag bor i Kristianstad. Jag har avskytt länge att vara så inaktiv så nu känns det jättebra.

Jag ska försöka bättra mig. Verkligen.

Superhälsningar

Amanda, mitt i gymnasievalsångesten.

Krämig soppa

2 stora palsternackor
3 morötter
2 gula lökar
vitkål
½ broccoli
1 tomat
(jag har glömt vilka fler grönsaker jag hade, men allt går i den här finfina soppan)
ca 1x2 cm ingefära
salt & peppar
1 msk grönsaksbuljong
lite spiskummin och chili
ca 4 dl sojamjölk

Tvätta, skala och skär grönsakerna i små bitar så att det går fort att koka.Koka med kryddorna tills allt är mjukt. Häll av dem men spara vattnet, det ska du ha att reda soppan med sedan. Mixa soppan, i mixer eller med stavmixer. Häll i lite sojamjölk och lite av vattnet, mixa igen och fortsätt så tills du tycker att soppan har bra konsistens. Lycka till!