Pälsdemonstration



Det var underbart och jag vill tacka Björn på Vegankrubb som bjöd på underbar soppa och bröd efter demon. Tack!

Lussekatter!



Mums! Jag delade på degen och av ena halvan gjorde jag "vanliga" lussekisar, av den andra runda lussebullar med mandelmassa i. Degen blev otrolig att arbeta med. Oh. Jag använde en bakmaskin, men det går självklart bra med händerna.

Lussekatter
175 g veganskt smör
5 dl osötad sojamjölk
50 g jäst
0.5 tsk salt
2 dl socker
1.5 g saffran
ca 1.5 liter mjöl (jag tog ca 8 dl siktat dinkelmjöl, 3 dl fullkornsdinkel, 2.5 dl vetemjöl och 1.5 dl vetemjöl special)
russin till dekoration
sojamjölk till pensling

Smält smöret och blanda med sojamjölken. Låt det bli fingervarmt (37 grader). Smula ner jästen i en degbunke. Häll i lite av degspadet och lös upp jästen. Häll sedan i resten av degspadet, salt, socker och saffran. Rör om. Blanda ner det mesta av mjölet, tillräckligt mycket för att degen ska släppa degbunkens kanter. Ta lite i taget för att inte riskera att ta för mycket. Arbeta i bakmaskin ca 5-8 minuter, eller för hand tills den känns bra och är elastisk. Strö lite mjöl över degen och låt jäsa i ca 30 minuter under bakduk.


Arbeta degen litegrand i bunken och vänd sedan över den på mjölat bakbord. Knåda den smidig. Forma lussekatter och lägg upp på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa till nästan dubbel storlek i ca 30 minuter. Tryck ner russin och pensla med sojamjölk. Grädda sedan 5-10 i 225-250 grader.

Mandelmassabullar:
Blanda 100 g mandelmassa med ca 50 g veganskt smör. Gör ca 10x2 cm rullar och fördela lite mandelmassaröra på rullarna. Rulla sedan till runda bollar och låt jäsa i ca 20 minuter. Tryck ner ett russin i varje bulle och pensla med sojamjölk. Gräddas som lussekatter.

Tofubullar



Här kommer det första julreceptet för i år. Snart kommer jag baka Lussekatter och prova göra egen ansjovis till årets Janssons... Så förvänta er inte att det kommer i ordning;) Jag ska även prova att göra en variant på tofubollarna med sojafärs istället.

Tofubollar:
1 pkt naturell tofu (300g)
1 dl havregryn
1 msk potatismjöl
0.5 dl vatten
ca 1 dl sojamjölk
En halv lök
salt & peppar
matlagningssoja (färg)
lite mald muskotnöt

Blanda havregryn, potatismjöl, vatten och sojamjölk. Låt det stå medan du mosar tofun. Mosa den fint med ex en gaffel. Finhacka löken och blanda den med tofun och havreblandningen. Krydda, häll i soja och blanda. Forma till runda bollar och stek dem gyllenbruna på medelvärme i olja. Yummie!

Superduper Kladdkaka

1.5 dl vetemjöl
4 msk kakao
1.5 dl socker
1 ½ dl havregrädde (Go Green dessertvisp)
ca 1.5-2 dl sojamjölk
½ krm salt
50 g smält margarin. Sätt ugnen på 175 grader. Blanda alla torra ingredienser. Rör ner vispgrädde och sojamjölk. Smält margarinet och häll ner det. Häll eventuellt i mer sojamjölk om degen är allt för tjock. Häll upp en en ugnsfast form, bröa eventuellt, och grädda ca 15-25 minuter beroende på hur du vill ha den.

Min bror som har trott att alla veganska kladdkakor blir hårda och trista, eftersom att han under sin vegantid aldrig lyckades, motbevisades igår:) Denna blir superkladdig och han tyckte att det var som om att jag hade haft ägg och andra dumma saker i. Wiho!!!!!

Chokladmuffin med cookie dough

Chokladmuffin med cookie dough
1 dl siktat dinkelmjöl
2 dl fullkornsdinkel
1.25 dl socker
0.5 dl kakao
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 dl rapsolja
2 dl vatten

Sätt ugnen på 200 grader. Blanda alla torra ingredienser. Rör ner olja och vatten. Blanda väl till en fin, jämn smet. Häll upp i muffinformar, fyll ca hälften. Smula på lite kakdeg och grädda i ca 15-20 minuter.

Kakdegen har blivit över någon gång när jag har gjort kakor. Det är en vanlig hård kakdeg, ungefär som till chocolate chip cookies (som jag förresten ska lägga in recept på snart, de är underbara!) eller drömmar, men utan hjorthornsalt. Jag hade fryst in kakdegen, eftersom att jag har tänkt göra egen Ben & Jerry. Men jag har aldrig kommit till skott -glass är gott som det är.


På tal om glass, jag upptäckte att Tofuline har en blåbärsglass. Jag vet inte om den är gammal, men den har kommit till Kristianstad nu. Eftersom att jag älskar blåbär, blev jag jätteglad! Den är supergod, lite lingonsmak. Har ni smakat, vad tycker ni?

Let's eat



TACOPAJ

Pajdeg:
1.5 dl siktat dinkelmjöl
1.5 dl grovt rågmjöl
1 dl grovt dinkelmjöl
0.5 tsk salt
0.5 dl olja
1.5 dl sojamjölk
Blanda alla ingredienser och låt stå i kylen i ca en timme. Tryck ut i en pajform och förgrädda i 225 grader ca 15 minuter.

Fyllning:
2 dl röda linser
6 champinjoner
1 gul lök
400 g korssade tomater
ca 5 dl vatten
1 påse taco-krydda
peppar & salt efter tycke
chili & curry efter tycke
Skölj linserna väl och lägg i blöt i ca 1.5 timmar. Koka sedan med salt tills de är klara. Fräs champinjoner och lök i ett stekjärn, låt linserna rinna av och stek med dem en stund. Häll på kryddor och vatten, och till sist tomaterna. Låt puttra ca tjugo minuter. Lägg fyllningen i pajdegen och grädda i 225 grader ca 15 minuter. Servera gärna med skivade grönsaker och ugnsbakade rotfrukter.

Goda, söta ugnsgrönsaker
1 sötpotatis
3 morötter
1 palsternacka
olja, salt och peppar
Skala, skölj och skär grönsakerna i lämpliga bitar. Lägg i en väl oljad form och salta och peppra. Grädda i ca 225 grader i ca 20 minuter. Mumsa!!! o

Pälsfria Fredagen


Jag uppmanar alla att komma på demonstrationen mot päls i Svedala! Kontakta Djurrättsalliansen för med information. Gemensam buss kommer att gå från Malmö. Alla är välkomna -hjälp oss besegra lidandet!

Demonstrationen äger rum fredagen den 28 november. Kom!!!!

Helgaktivism

Jag och en helt underbar vän bestämde oss under natten till lördag att vi skulle ha en liten "aktion" i hennes hemby. Vi började göra Halloween-kort med djurrättsmeddelanden i, jag vet inte hur mycket tid vi lade ner på dem. Fast det var mysigt att pyssla!!
Dagen efter började vi baka. Vi bakade miniäpple- och morortsmuffins, cornflakes crisp, mandelmassablåbär och sist men inte minst -den helt otroliga chocolate fudgen med valnötter i!
Den var helt underbar! Jag kommer inte ihåg det exakta receptet (fast nu när jag börjar skriva det är det helt rätt, det känns verkligen så). Sedan gick vi runt och knackade dörr, vi bjöd på godiset och gav dem kort, folk blev lite chockade när vi bjöd på godis istället för att tigga. Det ledde till några djurrättsdiskussioner och glada intryck:)
Chocolate Fudge
200 g mörk choklad (gärna ekologisk och rättvisemärkt)
2.5 dl sojamjölk
2.5 dl socker
1 msk sirap
1 tsk vaniljsocker
3 msk olja
1.5 dl hackade valnötter

Bryt chokladen i småbitar och koka upp med sojamjölk, socker och sirap. Sänk värmen lite och koka cirka 15 minuter. Rör runt ofta. Tag av från plattan och häll direkt ner vaniljsocker och olja. Rör runt väl. Låt svalna tills du kan hålla dina händer på kastrullens yttersida utan att bränna dig. Häll då i valnötterna och rör om. Häll upp i en form och sätt i frysen. Skär upp i rutor när den är färdigfryst. Förvara gärna i frys eller kyl.

Minimuffinsen är precis som morotskaka-receptet jag har längre bak i bloggen. Supergoda!! Grädda bara en kort stund dock, om du har dem i pytteformar :)

Cornflakes Crisp

Sirap
Cornflakes
Digistive

Krossa digestive i små formar. Lägg över cornflakes tills formen är fylld. Koka upp tillräckligt med sirap för att täcka digestiven och cornflakesen så att kakan håller ihop. Låt stelna i kyl.

Mandelmassablåbär

Mandelmassa
Kakao
Lite vetemjöl
Hasselnötter
Blåbär

Massera in kakaon och vetemjölet i mandelmassan. Forma en boll runt hasselnötterna. Lägg bollen i en liten form och strö över lite blåbär. Grädda i ugnen i ca 100 grader i ca 15 minuter.


Jag vill verkligen verkligen tipsa alla djurrättare där ute att göra såhär! Gör det i lucia och i jul. Det behöver inte ens vara en högtid! Folk uppskattar det verkligen!