PUH

Puh! Nu har jag julstökat i köket hela dagen. Tur att jag gjort allt förutom rödbetssallad och janssons, för nu är jag inte särsklit sugen på julmat. Men imorgon så:)
Jag har gjort min egen rödkålssallad och ska koka egna rödbetor till rödbetssalladen, jag tycker konserverade grejor känns lite äckligt för tillfället. Rödkålssalladen blev perre, med äpple och rödlök. Och inte så mycket sirap som man ska ha, den känns långt mycket fräschare än den på burk.
Ansjovisen blev skitbra, ser fram emot hur det ska smaka, om det blir någon stor skillnad eller om min snilleblixt inte var så lyckad som jag trodde. Hmm, längtar och hoppas.
Jag håller fast vid att senaps'no'sill är något av det godaste som finns. Jag har aldrig ätit djursill, men mm så gott det här är. Den blev förresten också perfekt.
Korvarna blev jättesöta, och tofubollarna runda och fina.

Och skinkan, så äkta... Den blev lite platt, eftersom att det var första gången jag gjorde seitan, men fint ändå. Kommer nog bli finemang med senapsgriljeringen och allt. Tvivlar på att den blödige av mina brödrar kommer smaka, han har extra stort problem med djurlik mat. Jag får ha i konstant åtanke att det är hundra procent snäll mat jag äter.

Jo, jag kom på det jag glömde:
Brysselkål och såklart ris à la malta.
Jag kokar min ris à la malta av kokosmjölk, och när den är färdigkokad blandar jag i ganska mycket Go Green vispgrädde. Mums! Kom ihåg att göra er egen saftsås, det blir godare och känns mer naturligt.

Sist vill jag tipsa er om världens bästa författare (tycker jag just nu) Haruki Murakami. Först läste jag tre böcker på svenska, men nu har jag gått över till engelska -och det är mycket bättre.
Läs, läs och njut.
Nu k

Pepparkaksknaprande

Jag sitter och knaprar på de underbara pepparkakorna! De är utan tvivel de godaste pepparkakorna jag har ätit, tro det eller ej. Vi, jag och underbara Louise, gjorde dem tjocka. Så efter ca två dagar är de riktigt knapriga och kexiga. Mmm.

Ikväll ska jag på lite mysmiddag. Tänker göra en thaigryta. Av broccoli, svamp, paprika, tomat och vitkål. Med färsk ingefära, färsk chili och lime. Och helst av allt hade jag velat ha i lite sojastrimlor, men jag tror inte att jag har några så jag ska se vad jag hittar. Kan ta filéer och skära i bitar.
Till efterrätt blir det fruktsallad och tofuline glass.

Ha en jättetrevlig helg:)

Julmeny

Jag kommer inte göra något mer innan julmiddagen nu, men jag lägger upp vad jag ska göra:) På tisdagen kommer jag göra aubergine-ansjovis till Janssons. Och seitanskinkan gör jag då också. It'll be great! Kommer eventuellt också göra någon god julig bönsallad, men jag får se.

Seitanskinka med rödbetsspad och senapsgriljering
Janssons Frestelse med vegansk ansjovis
Tofubullar
Korv
Rökt lax (rökt tofu marinerad i fiskkryddor)
Rödbetssallad (med hemmagjord majonnäs)
Senapssill (av aubergine -troligen det godaste som finns, jag kommer improvisera som jag brukar men jag är säker på att Veganvraks recept är super)
Brunkål (eventuellt)
Rödkål
Vörtbröd
God veg. ost
Grönsallad
Avokado i mängder (perfekt i stället för ägg)

Säg till mig om jag glömt något! Kan inte tänka längre just nu.
Självklart kommer jag göra massor av godis.
Chocolate Fudge, knäck, hasselnötspraliner -ja massor!




Majonnäs

2,5 dl sojagrädde
2,5 dl olja
1 tsk äppelcidervinäger
1 tsk pressad citron
1 tsk sirap
1 msk senap
1 tsk ättika (24%)
1/2 tsk salt
2 krm cayennepeppar

Lägg alla ingredienser förutom oljan i mixern. Häll i oljan i en smal stråle medan du mixar.


Vegansk ansjovis
Jag hade tänkt marinera kokt aubergine i kryddpeppar, vinäger, salt, olja och citron. Sedan skära i små ansjovis-bitar och lägga i en klassisk Janssons.

Pepparkaksdeg

Jag vet inte riktigt, det går mer och mer utåt med godisvanorna. Lämnar det åt er att bedöma. Men jag fortsätter med att äta underbar nougat och intalar mig själv att det blir stora förändringar imorgon. Hmm.
Det här supergoda receptet tog jag från Veganmage men jag gjorde vissa ändringar. Nu står det i kylen och gottar sig, under tiden funderar jag på när jag ska få tid och sällskap att baka ut dem.

150 g veganskt margarin
1 dl sojamjölk
1.5 dl brunt farinsocker
1.5 dl ljus sirap
2 msk kanel
1 msk nejlika
1 msk kardemumma
0.5 tsk ingefära
3 dl vetemjöl
3 dl siktat dinkelmjöl
2 dl fullkornsdinkel
2 tsk bikarbonat

Smält smör tillsammans med farinsocker, sirap och sojamjölk. Blanda i kryddorna och låt svalna till fingervarmt. Blanda mjöl och bikarbonat. Blanda sedan samman allt till en smidig deg och låt stå i kylen ca ett dygn.
Pepparkakorna gräddas sedan i 225 grader, 4-6 minuter.

Födelsedagstårta för chokladälskare



Tro det eller ej, jag sitter och knaprar på choklad just nu. Och tänker på allt julgodis jag ska äta, både hemmalagat och köpt. Wiener Nougat, After Eight (om jag lyckas hitta utan smörfett), Noblesse. Nougatpraliner (ska ta mig till Netto och köpa vegansk nougat), fudge, knäck. Kommer ni på något mer? En sats till av mandelmassabullar kommer att göras, även om jag inte alls tycker om mandelmassa så är de underbara. Okej, jag ska sluta.
Jag lärde mig från förra gången jag gjorde tårta, och hade all vispgrädde och vaniljvisp i kylen. Det blir så så mycket enklare att få det snyggt då. Här kommer receptet:

Tårtbotten:
50 g veganskt margarin
3.5 dl siktat dinkelmjöl
1 dl fullkornsdinkel
3 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 dl socker
2.5 dl sojamjölk

Sätt ugnen på 200 grader. Blanda alla torra ingredienser, smält margarinet och blanda det med ljummen sojamjölk. Blanda ihop allting, och vispa degen slät. Häll i en smord och bröad form, grädda i ca 30-35 minuter. Låt svalna helt, helst under natten. Annars kan man sätta ut den på balkongen några timmar innan du ska göra själva tårtan.
Skär bottnen i tre delar och bred på fyllningen nedan.

Fyllingar:
Första lagret:
0.75 förpackning hasselnötsmassa
0.5-0.75 paket Go Green vaniljvisp
Bred först på hasselnötsmassa, sedan vaniljvisp.
Andra lagret:
1 paket Go Green vispgrädde (ska ha legat i kylen)
100 g mörk choklad
0.5 dl socker
1 banan
Vispa grädden. Smält chokladet och vispa tillsammans med grädden och sockret. Bred på ett tjockt lager och skiva banan över.
Sista lagret:
Resten av vaniljvispet
Go Green vispgrädde (ska ha legat i kylen)
ca 0.25 dl socker
3 skivade kiwi
Blandade frysta bär
Bred på vaniljvispet. Bred sedan på vispgrädden, på kanterna också. Gör det så jämnt du kan. Dekorera med kiwi och bär.

Låt stå kallt till du ska äta den. Den tar slut fort.

Hasselnötspraliner



Jag tar inte åt mig äran för de här godsakerna, då jag fick idén från ! Tack ni! Men jag valde att göra egen massa till pralinerna. Supergott, de tog slut direkt...
Och ursäkta för det luddiga receptet och formuleringarna, klockan är mycket hihi.


1 dl hasselnötter
0.5 dl mandlar
1 msk olja
0.5 dl socker
ca 1-2 msk kakao
ca 2-3 msk sojamjölk
en pytteliten nypa salt
(hasselnötter att rulla massan runt
mörk choklad att doppa bollarna i)
Lägg nötter och mandlar i en mixer. Mixa tills det är små små bitar. Häll i oljan och mixa igen. Blanda ner socker, salt och kakao, mixa tills det är ännu mindre. Sedan häller du ner sojamjölken, lite i taget, och mixar varje gång du hällt ner. Nu är det en tjock massa som du rullar hasselnötter i. Rulla till fina bollar, doppa gärna fingrarna i vatten så blir bollarna släta. Smält choklad och doppa bollarna i, låt svalna helt och njut!!!

Rökt tofu



Och gå till Naturgott och köp Kung Markatts rökta tofu, skär i skivor och lägg på mackan med gurka. Precis som prickig korv:)
De har även utökat sitt kyl-och frys sortiment med mängder av vegetariska halvfabrikat! Till exempel hemmagjorda ekologiska falafel som är supergoda. Ligger vid C4 i Kristianstad:)

CHOKLADPUDDING



Stick till Maxi i Kristiantstad och köp massor av Alpros Chokladpudding. IIIIIH supergott:)

(Min kamera vill inte samsas med datorn, därför kommer inget tårtrecept:c Det ska ordnas!)

Jag är så liten




Imorgon fyller jag 15. Då ska vi äta tårta och dricka kaffe. Jag ska göra en chokladtårta, med hasselnötskräm och chokladmousse. Min mamma ska dekorera med hallon och blåbär. Tårtbottnen ska vara ljus, som sockerkaka. Jag lägger upp receptet imorgon eller dagen efter:)
AU REVOIR

Grekiska biffar och vitlökssås

Nu går min kamera inte att ansluta till datorn:c Men maten är god ändå!! Biffarna kan göras utan vitlök för att ha dem till julbordet och då formas som bullar istället:)

Grekiska biffar
3 dl torkad sojafärs (godast med både stora och små färsbitar)
1 rödlök
4 msk potatismjöl
1 dl havregryn
mörk soja (för färg)
0.5 dl sojamjölk (ta lite i taget)
salt, peppar, 1-2 krossad vitlök, lite chili och lite mald nejlika.

Förväll färsen i kokhett vatten i ca 10 minuter. Blanda under tiden havregryn, potatismjöl, och sojamjölk och låt stå ett tag. Stek den finhackade löken litegrann. Låt sojafärsen rinna av och blanda med övriga ingredienser. Prova att forma en biff, om den inte är fast nog kan du tillsätta lite potatismjöl eller vetemjöl. Forma sedan biffar och stek i rikligt med olja, först ca 2-3 minuter på ena sidan så att den blir fast, sedan ca 1 minut på andra sidan. Servera med ugnsbakad potatis, sallad och vitlökssås.


Vitlökssås

ca 0.5 dl olja
ca 1.5 dl sojamjölk
ca 1-2 msk vinäger
ca 2-3 msk potatismjöl
salt, peppar, 1-2 krossad vitlök

Blanda oljan och vinägern med en visp. Häll ner sojamjölken, vispa under hela tiden. Häll ner potatismjölet, blanda väl. Värm i mikro någon minut, ta ut den och vispa då och då. Den är klar när du tycker att den är tjock nog. Krossa vitlök och salta och peppra. Smaka av.