Tomatsoppa #2

Galet galet gott, och snyggt. Känns superlyxig faktiskt.

1 gul lök
1 röd lök
1 tomat
en halv kruka basilika
2 vitlöksklyftor
olivolja
1 tetrapak krossade tomater, 500g
ca 3-5 dl vatten
ca 1 dl sojamjölk
salt & peppar
2-3 msk balsamvinäger
en halv burk stora vita bönor

Hacka lök, tomat och basilika. Stek med krossad vitlök i olivolja tills det är mjukt. Häll i de krossade tomaterna och lite vatten, värm upp och mixa grovt, det ska fortfarande vara bitar i. Häll i resterande ingredienser och låt puttra ca 10 minuter, gärna längre. Men tänk då på att hälla i bönorna först mot slutet. Smaka av med olivolja, balsamvinäger och salt&peppar. MUMS

Fruktyoghurt

Det är busenkelt. Supergott. Och borde inte kallas yoghurt men det var det bästa jag kom på med ett trött huvud. Säkert magnifikt till frukost med havregryn och russin till.

1 banan
0.5 dl frysta blåbär
0.5-1 dl sojamjölk
Tina bären, gärna i mikro, och mosa med en gaffel. Mosa bananen under tiden. Blanda runt, och rör ner sojamjölken. Ät ät ät ät. Och ät mer.

Päronsallad


Det är egentligen en väldigt vacker rätt, men bilden blev inte särskilt bra. Om man ska ha det som förrätt är det bäst att inte ha kidneybönor, och det är hur gott som helst att strö över rostade valnötter. Vill man kan man blanda dressingen bredvid, om man till exempel ska bjuda, så kan gästerna själv bestämma hur mycket dressing de vill ha. Receptet är till en liten middag för två personer, men som förrätt räcker det till fyra och då utan bönorna.

1 moget men fast päron
1 avokado
isbergssallad
1 liten burk kidneybönor
balsamvinäger
olivolja
lite salt
svartpeppar
ev. rostade valnötter
Hacka och skölj salladen och låt den rinna av. Skölj päron, kärna ur och skiva i ganska tunna skivor. Skala och skiva avokadon. Lägg upp allting på tallrikar tillsammans med sköljda bönor. Ringla över olivolja, balsamvinäger och krydda. Blanda runt och strö eventuellt över valnötter. Du kan även blanda allting och till sist lägga på skivade päron och strö över valnötter, det blir mer dekorativt.

Chokladbollar

ÅH det är så gott att jag mest går runt och smäller av. När jag kom in i storarummet och såg kaffekannan kom jag på att det är så gott med en matsked kaffe i chokladbollar, men då gick jag redan runt och smaskade på dem. Hihi, det var ungefär åtta minuter sedan de blev klara men jag är helt uppe i dem och skriver inlägget redan nu.

3 torkade fikon
0.5 dl russin
ca 2 msk sojamjölk
1-1.5 dl havregryn (jag har quinoa/havreblandning)
3 tsk kakao
0.25 dl kokosflingor
Kokosflingor att rulla i

Ansa och hacka fikonen. Mixa dem med russin så gott det går. Häll sedan i sojamjölk och 0.5 dl av havregrynen. Mixa till en jämn massa. Häll i resten av ingredienserna och mixa. Smaka av, häll eventuellt i mer sojamjölk eller havregryn beroende på konsistensen. Forma till runda bollar och rulla i kokosflingor. Ställ i kylen för att stelna lite. OH!

En sådan himmelsk chokladkaka

Receptet är hämtat (och väldigt ändrat) från Vego Paradiso, den underbara boken. Hm, jag har endel kokböcker, men jag lagar nästintill aldrig någonting ur dem. Antar att de flesta känner igen det.

1 dl siktat dinkelmjöl
0.5 dl fullkornsdinkel
1 dl kakao
2 dl valnötter
1 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
1 dl strösocker
0.5 dl brunt farinsocker
6 msk olja
1 dl vatten
0.75 dl sojamjölk
saften från 1 apelsin
lite linfrö

Sätt ugnen på 150 grader. Blanda mjöl och kakao. Blanda i socker, vaniljsocker och en nypa salt. Häll ner valnötterna, krossa dem lite i handen innan. Blanda ner olja och apelsinsaft. Häll ner vatten och sojamjölk. Blanda väl. Häll upp smeten i en smörad form. Strö på lite linfrö. Grädda ca 20 minuter beroende på hur stor form du har. Skär upp i rutor, kan tänka mig att vaniljglass är superbt till.

Solrosbullar

Solrosbullar, ca 20 stycken
1 pkt jäst
5 dl vatten
0.5 dl olja
1.5 tsk salt
2 msk sirap
3 dl solrosfrön
0.5 dl hela linfrö
8 hackade torkade aprikoser
13-14 dl mjöl (jag använde ca 7 dl vetemjöl, 3 dl fullkornsråg, 3 dl fullkornsdinkel)
Solrosfrö till garnering
Sojamjölk till pensling

Smula jästen i en bunke, blanda med fingervarmt vatten. Blanda ner olja, salt, sirap, solrosfrö, linfrö och aprikoser. Blanda ner mjölet, lite i taget. Arbeta kraftigt, du behöver inte knåda den ännu utan det räcker med händerna och slev i bunken. Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter.
Knåda sedan degen på mjölat bakbord, tillsätt eventuellt mer mjöl och gör degen smidig. Forma runda bullar. Häll upp solrosfrö på en tallrik och tryck ner bullen på tallriken, så fröna fastnar och bullen blir mer platt. Sätt sedan ugnen på 225 grader. Låt bullarna jäsa övertäckta tills ugnen är klar. Pensla med sojamjölk och grädda sedan bullarna ca 15 minuter. MUMS!

Stekt tofu och potatis- och "kött"färsgratäng

Tack för tipsen med tofun Henrik, det blev supergott:)
Man behöver:
100 g tofu
0.5 tomat
en bit ingefära
0.5 vitlöksklyfta
1 tsk torkad koriander
japansk soja
rapsolja att steka i
Skär tofun i lagom bitar. Finhacka vitlök, tomat och ingefära och stek ett tag i olja med koriander. Häll i tofun och soja. Stek tills du tycker det är klart. Servera med sallad, gurka och avokado.

Eftersom min mamma avskyr tofu gjorde jag en gratäng åt henne. Den blev tydligen helt underbar.

1 bakpotatis
1.5 gul lök
ca 1.5-2 dl torkad sojafärs, liten "storlek"
lite zucchini
sojakoncentrat
salt & peppar
lite paprikapulver
en gnutta spiskummin
2 dl sojagrädde
0.75 dl sojamjölk
0.5 dl vatten+ 1 msk potatismjöl
Skala och skiva potatis, klyfta lök och hacka zucchini. Häll i en oljad ugnsform. Blanda runt med sojafärsen och kryddor, häll på sojakoncentrat, vatten+potatismjöl och sojagrädden. Grädda i 175 grader ca 30 minuter. Häll under tiden på mer vätska om det behövs. I början kan du även röra runt i gratängen innan du låter den formas.

Snabb och enkel gryta


1 burk kikärtor
ca 5 cm zucchini
½ gul lök
ca 100-200 g krossade tomater
7 osvavlade aprikoser
2 msk solroskärnor
0.24-0.5 dl soja- el havregrädde
1 msk hela linfrö
1 tsk paprikapulver
salt & svartpeppar
0.5 tsk mild torkad chili
1 msk torkad timjan

Finhacka lök, skiva zucchini och aprikoser. Stek i olja och krossade tomater tills löken är klar. Tillsätt solroskärnor, kryddor och stek lite till. Tillsätt sedan soja- el havregrädde och låt "puttra" ett tag. Blanda ner linfrö precis innan servering. Servera med ris och lite råa grönsaker.


Jag har bakat ljuvliga solrosbullar, men jag lägger upp receptet imorgon:)

Ingefärsgrönsaker och alger

Ingefärsgrönsaker:
½ zucchini, i bitar
3 shitaakesvampar, i bitar
1 stor morot, riven
lite rödkål, strimlad
2 dl kokta sojabönor
½ citron
2 cm färsk ingefära, riven
lite torkad chili
½ msk torkad koriander
en gnutta curry
ca 2 msk tamari
1 banan
1 burk böngroddar

Stek grönsakerna med ingefära, citron och kryddor i olja. Stek ca 5 minuter. Skölj böngroddarna och skiva bananen, häll i. Häll sedan i tamari och stek ca 3-5 minuter till. Servera med nudlar och alger.

Alger:
valfri mängd hizikialger (dressingen räcker till ca 1.5 dl kokta alger)
2 msk japansk sojasås
1 msk japansk risvinäger
saft från ½ citron
2 cm finhackad färsk ingefära
Skölj aljerna noga i både kallt och hett vatten ett par gånger. Koka sedan ca 5-8 minuter med lite salt. Blanda dressingen under tiden. Skölj de kokta algerna i kallt vatten och blanda med dressingen. Låt dra en stund innan servering.

Just nu känns det såhär:

JAG SKULLE KUNNA LEVA PÅ DADLAR OCH HASSELNÖTTER. OCH MÄNGDER AV KAFFE MED SOJAMJÖLK.

Gott nytt år

Idag åt jag väldigt god mat. Njöt av varje tugga. Tog ingen bild, men lille Singo får pryda det här inlägget. Hoppas att ni alla har haft en bra och rolig nyårsafton, det har jag haft. Det har varit märkligt tyst från de flesta bloggar under mellandagarna, haha. Jag hade ingen nyårssupé, det blev tacos, och till kvällen lagade jag och tre killar chili som det skulle bjudas på. Den var tydligen mycket god... I vilket fall som helst -här kommer receptet från idag!

8 sparrisstjälkar
2 små vitlöksklyftor
ca 2 msk fryst basilika
2 msk olja
1 msk balsamvinäger
½ avokado

Skär sparrisen i bitar, koka i saltat vatten några minuter. Hacka vitlöken och stek med olja och basilika. Häll ner sparrisen och balsamvinäger. Låt steka några minuter. Servera med hackad avokado och ringla gärna över lite balsamvinäger och god olja.