Picknick




Man kan slå sig ner med en filt med världens bästa Louise och ha picknick. Det går lika bra med frukt på eftermiddagen, eller pannkakor som frukostlunch. Det viktigaste är kaffet. Och juicepaketen som hängt med de senaste gångerna utan att blir uppdrucken. Det är fint. Fint fint. På grund av gårkvällen/nattens glass choklad uhm något mer har jag för mig orkades ingen frukost med. För första gången blev jag serverad kaffe på sängen, det var finfint. Efter x antal uppvaknande fixades pannkakor mer kaffe och slängdes ned med filt och mums hej parken. (Sägas bör väl att jag rotat fram flera år gamla blandskivor från tiden då min värld upphörde att vara begränsad till Broder Daniel och Håkan Hellström. Låtar som spelas är Friends of Mine, Another Girl Another Planet och liknande. Ja. Det som bör sägas menar jag är att jag lyssnar på detta när jag skriver.)

För världens godaste pannkakor:
Mosa i en banan, men lite stora bitar ska det vara. Strö över blåbär på en del. Stek med rapsolja. Använd endast fullkornsmjöl för mumsigt krisp. Ät med ekologisk hallonsylt och var glad. Mättheten infinner sig aldrig.

4.5 dl mjöl (jag använde fullkornsdinkel och fullkornsråg)
1 msk socker
1 msk vaniljsocker
3 msk bakpulver
1 tsk salt
4.5 dl sojamjölk
lite olja i smeten
1 banan
ev. blåbär
olja att steka i

Blanda alla torra ingredienser och häll i sojamjölk och olja. Blanda till en luftig smet. Mosa i bananen och stek ganska små pannkakor i rikligt med olja.

Grillat

Marinerade grönsaksspett
ca 16 spett
1 gul paprika
15-20 champinjoner
1 pkt ekologiska plommontomater (ca 25 st)
1 tsk torkad ingefära
1 tsk koriander
0.5 tsk svartpeppar
lite salt
1.5 tsk paprikapulver
massa soja

Skölj och dela paprikan i lagom bitar. Skölj tomaterna. Blanda marinaden. Sätt grönsakerna på spett och marinera några timmar. Grilla och pensla på marinaden som blivit över.


Och här är Kung Markattas marinerade tofu, delad i bitar och täckt med lite kinesisk soja, eventuellt lite paprikakrydda också. Konserverade kronärtskockhjärtan på spett strödda med salt.

Bönsalsa from scratch
1 burk Kung Markattas blandade bönor
2 tomater
2 plommontomater
1 plommon
2-3 torkade ekologiska aprikoser
soja
svartpeppar
cayennepeppar

Stek allting förutom bönorna tills tomaterna "smälts" och blivit till tomatsås. Låt puttra lite. Skölj bönorna. När tomatsåsen svalnat, blanda ihop med bönorna och smaka av.

Sedan rostade jag ljust bröd i ugnen med olja, salt och timjan. Mums

Godaste maten

2 portioner:
2/3 tofublock (200g)
2 tomater
4 stora champinjoner
ingefära
koriander
paprikapulver
lite lite salt
svartpeppar
soja

Skär tofu och grönsaker i lagom bitar, stek i olja och krydda. Häll på soja och stek tills tomaterna mosats och det har blivit som en sås runt champinjoner och tofu.

Ikväll ska jag upp till stugan, vi ska grilla. Har tänkt göra marinerade grönsaksspett, marinera i soja och ovanstående kryddor. Och grilla tofu. GOTTTTT