Tomatsås

1 halv gul paprika
1 halv rödlök
4 champinjoner
4-5 dl passerade tomater
ca 1,5 tsk grönsaksbuljongpulver
salt, svartpeppar
chilipulver, timjan, muskot
en nypa socker

Finhacka grönsakerna och stek med kryddor och buljong i olja tills de är mjuka och har fått lite färg. Häll ner tomaterna och låt puttra ett bra tag, ca 15 minuter. Ät med t ex sojabullarna nedan.

Sojabullar (världens bästa grundrecept)

Fritt tolkat och ändrat efter Veganvraks recept:

200 g borlottibönor
150 g sojafärs
1 gul lök
1 dl sojamjöl
1 dl ströbröd
0.5 dl vatten
1 msk olja
1 vitlöksklyfta
lite svampsoja
ca 1 tsk collorit
salt, svartpeppar
1 nypa socker
muskot, curry, oregano, paprikapulver (väldigt lite av alla kryddor)

Förväll sojafärsen i kokhett vatten. Finhacka löken och mixa den med vitlök och borlottibönor. Häll i kryddor, soja och collorit, se till att allt blandas väl. Blanda sedan ner sojafärsen, sojamjöl, ströbröd och olja. Rör runt väl. Rör sedan ner vattnet lite i taget, tills konsistensen är svampig och känns enkel att forma. Låt stå i kyl i ca en halvtimme och forma sedan bullar eller biffar. Stek på medelhög värme i olja eller margarin.