En kväll i höstas

Med en ekologisk kvinnomorot och övriga rotsaker kan man göra gott i ugn till biffarna. Kvinnomoroten försvann i takt med vinet (dvs jag vet ej var den är) men resten av sakerna skjutsades in i ugnen. På med mycket olivolja och salt och peppar. Lite färska kryddor är plus. Under tiden mumsades ekologisk mini-pain riche från Vendela bageri mittemot Kristallkronsaffären. Brödet kan vara gott att doppa i kall sojagräddfilssås, vilken även passar till övriga maten. Biffarna är rena leken. Trickset är nedkylningstiden och extra havregryn precis innan stekning.

2 små burkar kikärter
1 liten burk kidneybönor
ca 1.5 dl torkad sojafärs
1 mellanstor lök
1 och en halv tomat
2 msk fryst dill
ca 1-1.5 dl havregrädde
ca 2 msk vetemjöl
ca en halv dl ströbröd
ca 1-1.5 dl havregryn (hälls i i omgångar)
basilikaolja (från Gunnarshög på de gyllene rapsfälten i Österlen)
salt och svartpeppar
lite oregano

Förväll sojafärsen. Finhacka lök och tomat. Mixa bönor, sojafärs, lök och tomat i en matberedare. Blanda ner dill, havregrädde (ta lite i taget), vetemjöl, hälften av ströbrödet och hälften av havregrynen samt kryddorna och oljan. Blanda väl och smaka av. Låt stå i kylen i ca en halvtimme. Under tiden kan du diska och pussas litegrann.
Värm sedan en stekpanna med mycket olja på medelhög värme. Blanda ner resten av havregrynen och ströbrödet samt eventuellt lite mer havregrädde. Forma sedan biffar direkt i stekpannan och stek dem ca 3-5 minuter på varje sida. Strö lite flingsalt på dem innan du vänder. Voilà!

Inga kommentarer: