Afrikanskt ljuvligt

Födelsedagsmiddag till världens bästa mamma.
Mmm så gott!



Råris med kanel och kardemumma
2 dl råris
1 kanelstång (ca 10 cm)
ca ½-1 msk kardemummakärnor
salt
Skölj riset och lägg det i blöt någon/några timmar. Skölj det en gång till och koka upp med mald kardemumma, kanelstången och lite salt. Koka tills det är klart. Låt det eftersvälla under lock i ca 10 minuter.

Afrikansk nejlika- och kardemummagryta
1 sötpotatis
2 morötter
1 stor gul lök
1 liten zucchini
1 liten palsternacka
3 stora champinjoner
1 burk kikärtor
½ dl russin
1 msk kardemummakärnor
½ msk hela nejlikor
1 cm färsk ingefära
salt
lite lite torkad chili
ca 0.75 liter vatten
Skala och ansa alla grönsaker. Dela i ganska stora bitar. Mortla kryddorna, finhacka ingefäran. Skölj kikärtorna. Koka allt förutom kikärtorna i ca 20 minuter. Häll i dem och koka 5-10 minuter till.

Kokosröra
2 dl soygurt
½ dl söt sojoamjölk
1-2 dl kokosflingor
Blanda allting och häll eventuellt i mer kokosflingor eller soygurt. Gott till alla grytor med sin sötma.

Ha en skål med kokosflingor, russin och solroskärnor på bordet att strö över maten.

2 kommentarer:

Anonym sa...

grytan såg ljuvlig ut! kanske ska prova det nån dag...

Hanna sa...

Mmmm jag gillar din sida. :) Jag ska prova flera av dina recept! Jag tänkte på den här kokosröran; jag åt något liknande på en indisk restaurang i Berlin. Det va' gott. :) Det va' cashewnötter och bananer i också. Väldigt spännande smak!