Rabarbersaft och flädersaft

Rabarbersaft 2 liter
4 kg rabarberstjälkar
vatten
10-12 hg socker
1 tsk citronsyra

Ansa, skölj och skär rabarbern i bitar, koka den i ca 10 minuter. Tryck rabarbern mot grytans sidor så att alla bitar går i sönder. Sila rabarbersaften genom att lägga en kökshandduk i en sil eller i ett durkslag, sätt silen ovanpå en tillräckligt stor skål (jag använde 2 skålar och durkslag och tömde skålarna i en större bunke lite då och då). När rabarbern har runnit ur så mycket det går, det tar ca 1-2 timmar, koka upp saften och häll i sockret och citronsyra. Låt koka upp igen, skumma väl. Häll upp saften i väl rengjorda flaskor och förvara kallt. Spädes hälften saft, hälften vatten.

Jag håller även på med flädersaft, fast den ska stå i 3 dygn och är inte klar ännu. Men jag har gjort den förut och vet att den blir bra så här är receptet:

Fläderblomssaft 2½ liter

50 fläderblomklasar
3 citroner
2 liter vatten
2-2.4 liter socker
2 msk citronsyra
2 krm natriumbensoat

Skölj fläderblomklasarna och rädda så många insekter du kan. Skölj citronerna i varmt vatten och skiva i tunna skivor. Varva citron och fläder i en stor bunke. Koka upp vatten och socker så att sockret smälter. Ta av från värmen och rör ner citronsyra och natriumbensoat. Häll den heta sockerlagen över flädern och citronerna och täck med en tallrik. Låt stå svalt 3 dygn och rör om några gånger om dagen.
Sila sedan saften på samma sätt som rabarbersaften i 30 minuter. Häll upp på väl rengjorda flaskor och låt stå svalt och mörkt.

Inga kommentarer: