Helgaktivism

Jag och en helt underbar vän bestämde oss under natten till lördag att vi skulle ha en liten "aktion" i hennes hemby. Vi började göra Halloween-kort med djurrättsmeddelanden i, jag vet inte hur mycket tid vi lade ner på dem. Fast det var mysigt att pyssla!!
Dagen efter började vi baka. Vi bakade miniäpple- och morortsmuffins, cornflakes crisp, mandelmassablåbär och sist men inte minst -den helt otroliga chocolate fudgen med valnötter i!
Den var helt underbar! Jag kommer inte ihåg det exakta receptet (fast nu när jag börjar skriva det är det helt rätt, det känns verkligen så). Sedan gick vi runt och knackade dörr, vi bjöd på godiset och gav dem kort, folk blev lite chockade när vi bjöd på godis istället för att tigga. Det ledde till några djurrättsdiskussioner och glada intryck:)
Chocolate Fudge
200 g mörk choklad (gärna ekologisk och rättvisemärkt)
2.5 dl sojamjölk
2.5 dl socker
1 msk sirap
1 tsk vaniljsocker
3 msk olja
1.5 dl hackade valnötter

Bryt chokladen i småbitar och koka upp med sojamjölk, socker och sirap. Sänk värmen lite och koka cirka 15 minuter. Rör runt ofta. Tag av från plattan och häll direkt ner vaniljsocker och olja. Rör runt väl. Låt svalna tills du kan hålla dina händer på kastrullens yttersida utan att bränna dig. Häll då i valnötterna och rör om. Häll upp i en form och sätt i frysen. Skär upp i rutor när den är färdigfryst. Förvara gärna i frys eller kyl.

Minimuffinsen är precis som morotskaka-receptet jag har längre bak i bloggen. Supergoda!! Grädda bara en kort stund dock, om du har dem i pytteformar :)

Cornflakes Crisp

Sirap
Cornflakes
Digistive

Krossa digestive i små formar. Lägg över cornflakes tills formen är fylld. Koka upp tillräckligt med sirap för att täcka digestiven och cornflakesen så att kakan håller ihop. Låt stelna i kyl.

Mandelmassablåbär

Mandelmassa
Kakao
Lite vetemjöl
Hasselnötter
Blåbär

Massera in kakaon och vetemjölet i mandelmassan. Forma en boll runt hasselnötterna. Lägg bollen i en liten form och strö över lite blåbär. Grädda i ugnen i ca 100 grader i ca 15 minuter.


Jag vill verkligen verkligen tipsa alla djurrättare där ute att göra såhär! Gör det i lucia och i jul. Det behöver inte ens vara en högtid! Folk uppskattar det verkligen!

2 kommentarer:

Olivia sa...

åh, vad fint! jag önskar att jag hade någon vän att göra sådant med.
den där fudgen... vad får den för konsistens? har försökt göra egen fudge men den blir alltid så hård och knastrig.

VeganAmanda sa...

åh! man kan göra det själv ju, om man förberett sig och debatterat med sig själv i förväg hihi.
åh nej, fudgen blir absolut inte hård och knastrig. den blir underbart krämig och mjuk. man kan tyvärr vräka i sig utan att må det minsta illa. åh.