Piroger för lata!

Jag gjorde underbar mexikanska piroger. Receptet har jag fått från den gula vegan-receptboken, som jag tror många har. Den är bra och enkel. Jag gjorde om det bland annat genom att ersätta vetemjölet och margarinet och så gjorde jag förstås en egen fyllning. Till det gjorde jag en mumsig sallad och en tomatsalsa, och jag hade även en klick soygurt. Ljuva mat!

2 dl siktat dinkelmjöl
1.5 dl grahamsmjöl
1 dl olja
3 msk vatten
Fyllning:
1 burk kidneybönor eller valfria
1 rödlök
3 champinjoner
lite broccoli
1 morot
krossade tomater
olja
salt & peppar
chilipeppar, mexikansk kryddblandning

Börja med att blanda mjölet med oljan. Tillsätt vatten och blanda till en deg. Låt degen vila 30 minuter i kylen. Gör under tiden fyllningen:
Finhacka lök och grovhacka svamp. Dela broccolin till väldigt små buketter. Riv moroten och stek alltihopa med bönorna i lite olja. Krydda. Tillsätt efter ett tag de krossade tomaterna och låt det puttra lite. Ställ fyllningen åt sidan och sätt ugnen på 225 grader.

När degen vilat dela upp den i 5 delar, eller så många du vill ha. Platta ut dem till rundlar och kavla dem sedan ca 5 mm tjocka. Lägg fyllning på ena halvan men se till att det inte är fyllning ända ut i kanterna. Vik sedan över den andra sidan så att det blir som en halvmåne. Nagga sidorna med en gaffel och skär tre skåror på pirogen. Grädda ca 10-15 minuter tills kanterna är gyllenbruna.

Tomatsalsa:
Krossade tomater
chilipeppar, salt & peppar
Häll tomaterna i en sil så att lite av vätskan rinner ut. Krydda och blanda.


Nu funderar jag så smått på att göra chokladmuffins, men jag tror jag skippar det. Hej hej

5 kommentarer:

Sa sa...

Jag var tveksam då jag bara är nybörjare i den vegetariska världen. Men detta blev supergott... Men jag hade bara dinkelmjöl hemma, men det funkade det med.

Rasmus sa...

hur kan du tänka tanken att göra chokladmuffins, och sedan låta bli...?! ;)

VeganAmanda sa...

haha, det vet jag inte riktigt... jag hade delicatobollar!

Anonym sa...

Har just ställt in mina piroger i ungen, men degen vart "smulig" och föll sönder.. men rörde ihop den för hand, vet inte om det gör någon skillnad? sen fick jag över hälften av röran.. fick bara ut fyra st piroger. (men kanske var pga av konsistensen på degen..?)

VeganAmanda sa...

hmm, ja degen ska vara smulig. man har ju ingen jäst eller så i så det blir ungefär som smuldeg... därför det kallas piroger för lata:) ja, jag fick också över mycket röra, gjorde piroger dagen efter också... hoppas det smakade gott i alla fall!!!