Lussekatter!



Mums! Jag delade på degen och av ena halvan gjorde jag "vanliga" lussekisar, av den andra runda lussebullar med mandelmassa i. Degen blev otrolig att arbeta med. Oh. Jag använde en bakmaskin, men det går självklart bra med händerna.

Lussekatter
175 g veganskt smör
5 dl osötad sojamjölk
50 g jäst
0.5 tsk salt
2 dl socker
1.5 g saffran
ca 1.5 liter mjöl (jag tog ca 8 dl siktat dinkelmjöl, 3 dl fullkornsdinkel, 2.5 dl vetemjöl och 1.5 dl vetemjöl special)
russin till dekoration
sojamjölk till pensling

Smält smöret och blanda med sojamjölken. Låt det bli fingervarmt (37 grader). Smula ner jästen i en degbunke. Häll i lite av degspadet och lös upp jästen. Häll sedan i resten av degspadet, salt, socker och saffran. Rör om. Blanda ner det mesta av mjölet, tillräckligt mycket för att degen ska släppa degbunkens kanter. Ta lite i taget för att inte riskera att ta för mycket. Arbeta i bakmaskin ca 5-8 minuter, eller för hand tills den känns bra och är elastisk. Strö lite mjöl över degen och låt jäsa i ca 30 minuter under bakduk.


Arbeta degen litegrand i bunken och vänd sedan över den på mjölat bakbord. Knåda den smidig. Forma lussekatter och lägg upp på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa till nästan dubbel storlek i ca 30 minuter. Tryck ner russin och pensla med sojamjölk. Grädda sedan 5-10 i 225-250 grader.

Mandelmassabullar:
Blanda 100 g mandelmassa med ca 50 g veganskt smör. Gör ca 10x2 cm rullar och fördela lite mandelmassaröra på rullarna. Rulla sedan till runda bollar och låt jäsa i ca 20 minuter. Tryck ner ett russin i varje bulle och pensla med sojamjölk. Gräddas som lussekatter.

9 kommentarer:

Anonym sa...

ohlala!

Veganbidraget sa...

Åh, vilka snyggingar! Ser ut att vara bakade av ett äkta pro. :)

amanda sa...

haha! det var första gången jag gjorde fina. tack.

Anonym sa...

Oooh, tack för det! Jag har ett eget ärvt recept någonstans... men det är som sagt - någonstans... :P

Anonym sa...

Tänkte laga veganlussekatter i helgen så det här receptet blir perfekt. Tack så mycket!

Recept scones bakning cheesecakes cupcakes choklad bröd bakrecept sa...

Låter inte som ett dumt recept det, får jag pröva på här i hemmet nån dag.
Fin blogg du har förresten, Kram!
Lussebullar lussekatter recept

Anonym sa...

Håller på att baka nu. Få ser hur dem blir :)

Simon sa...

Jag har ännu inte testat det här receptet, men jag undrar om man kan göra lussekatter med nån ersättning för kesella också? Funkar det med typ med naturell tofuline-ost, och hur mycket kan man ha i så fall? Jag har ingen aning om vad kesella är, mer än att det är nån ostgrej som man kan ha för att göra bullarna saftigare.

kajsa sa...

Tack! Det här receptet är fantastiskt! Mina första veganska lussekatter och de mest lyckade katter jag nånsin bakat. :)