Jag kände att det var längesedan jag åt mat utan substitut, så jag gjorde iordning en "helvegetarisk" gryta, av bara grönt och grönt och bönor. Den blev riktigt stark och god, äpplena gör susen. Äts med en frisk sallad och en skiva, eller två, bröd, gärna en klick soygurt till för att neutralisera det ytterligare. Här får ni receptet, som kan varieras i det oändliga:
1 gul lök
1 stor morot, eller 2 små
ca ½ röd paprika
1 vitlöksklyfta
ca 4-5 champinjoner
½ stort äppel, eller 1 litet
200 g kikärtor
100-200 g valfria bönor
500 g krossade tomater
kryddor: (ordnade efter mängd)
Garam Masala
Salt&svartpeppar
ca 1-2 msk pulvergrönsaksbuljong (el 1 tärning)
Malen nejlika, kanel
Mexikansk kryddblandning
Chili, cayenne
Finhacka lök och vitlök, skiva paprika, champinjoner och morot. Dela äpplet (oskalat) i ganska stora bitar. Stek allt i en kastrull i olja tillsammans med kryddorna. Tillsätt de krossade tomaterna, rör runt. Skölj bönorna och lägg ner dem i kastrullen. Låt det puttra ett tag för att allt ska mjukna och bli en len gryta. Smaka av och tillsätt mer kryddor om du vill. Klart, mumsa på! Lycka till!
Ikväll blir det antagligen brödbak här hemma, då kommer receptet självklart upp! Hej hej
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar