Glad påsk, god påsk(mat) och Paris nästa!

Nu är man mätt som en plätt, om inte mer, trots att det var längesedan vi åt. De flesta recept är från Djurens Rätt, eftersom att allt såg såå gott ut och jag inte såg någon anledning att själv komponera ihop någon helt ny meny, men jag följer aldrig recept till punkt och pricka. Jag har lagat mat hela dagen, och det har varit skönt. Jag började att göra sockerkaksbotten till tårtan så att den kunde svalna helt innan det var dags att fixa den. Här har ni menyn:
Smördegsbakelser med svampstuvning
Scrambled tofu
Avokadoägg
Potatisgratäng
Marinerade veggofiléer
Senaps- och dillbönor
Grönsallad
Klassisk tårta
och är kommer recepten:

Smördegsbakelser med svampstuvning
muffins- eller mazarinformar

2 smördegsplattor
200 g blandsvamp
mjölkfritt margarin till stekning
2 dl sojagrädde
salt
peppar


Låt smördegsplattorna ligga framme och tina. Finhacka svampen och fräs den i mjölkfritt margarin. Häll över grädden och låt den koka in lite. Smaksätt med salt och peppar. Kavla ut varje smördegsplatta en aning så den blir fyrkantig och dela i fyra delar. Lägg smördegsbitarna i muffinsformar (de fyra hörnen kan sticka upp lite ovanför kanten) och klicka i svampstuvning. Grädda bakelserna i 250 graders ugnsvärme i 10 minuter.

Scrambled Tofu


300 g naturell tofu
1 medelstor gul lök
eventuellt några färska champinjoner
1 tärning grönsaksbuljong
0,5 dl sojagrädde
olja
salt
peppar
gurkmeja


Låt tofun rinna av så mycket som möjligt och smula den så smått du kan, t ex genom att mosa den med en gaffel. Hacka löken och skiva champinjonerna, stek detta i olja tills löken är genomskinlig och svampen har gett ifrån sig lite vatten. Lägg sedan i buljongtärningen och låt den smälta och blandas om ordentligt. Lägg i tofun och låt den brynas lite, men var försiktig så den inte bränner fast - häll i mer olja om det behövs. Rör sedan ned sojagrädden för att få en krämig sammanhängande konsistens - öka mängden om det behövs. Smaksätt med salt och peppar, färgsätt gärna med gurkmeja. Servera!

Avokadoägg


Jag glömde köpa hem majs och hade inga äggkoppar, så de blev inte äggliknande men vad gör det? Jag lade upp hela grejen som dressing ungefär på tallriken och åt med det andra, istället för att äta det som ensamrätt ur glaset och det var jättegott. Men av de andras reaktioner att döma var det gott som "ensamrätt" också.

1 avokado
½ dl äggfri majonnäs
gräslök
salt & peppar
citron

Mosa avokadon och smaksätt med salt, peppar och citronsaft. Tryck försiktigt ner avokadomoset till hälften i en äggkopp eller snapsglas. Om det är en genomskinlig kopp/glas så lägg majonnäs runt kanten och fyll gärna inuti med avokado, så det inte blir för mycket majonnäs. Om du har en äggkopp som man inte ser igenom lägger du ett lagom lager av majonnäs ovanpå avokadomoset (det ska vara ca ¼ majonnäs och ¾ avokado). Toppa med gräslök.

Potatisgratäng

ca 6-7 potatisar
½ gul lök
ca 5 cm purjolök
salt & svartpeppar
örtkryddor för fisk
ca 2.5 dl havregrädde
vatten och ströbröd efterhand

Sätt ugnen på 225 grader. Ringla lite olja i en ugnsfast form. Skiva potatisarna tunt, skiva löken och purjolöken. Blanda allt med salt, peppar och valfri mängd fiskkryddor i formen. Häll över grädden, blanda och sätt in i ugnen. Blanda runt i formen ibland och tillsätt ca 1-2 dl vatten efter ett tag. När den är klar (du får alltså kolla när potatisarna är mjuka), strö över ströbröd och sätt in högt i ugnen för att få en fin yta. Voila!

Marinerade veggofiléer

så många Veggo sojafiléer du vill ha
olja
hackad färsk rosmarin
fransk dragon
salt & svartpeppar

Koka sojafiléerna och krama ur så mycket vatten du kan. Blanda rosmarin, fransk dragon, salt, svartpeppar och olja i en plastpåse. Låt filéerna dra åt sig av kryddorna i påsen i kylen ett par timmar. Stek bitarna till gyllenbrun färg.

Senaps- och dillbönor


1 burk borlottibönor
fryst dill
fryst gräslök
vanlig senap
lite olja
salt & svartpeppar

Skölj bönorna och lägg dem i en skål. Salta och peppra, krydda med valfri mängd dill och gräslök (mycket mycket är gott) Ringla över lite olja och blanda om. Tillsätt sedan valfri mängd senap och rör om väl. Mums mums mums, det är jättegoda bönor detta!

Grönsallad

"Bara vanlig" sallad, med rödlök, tomat och en dressing av svartpeppar, salt och olja. Den fräschar upp trots sin "vanlighet".

Klassisk tårta

Det var längesedan jag åt tårta, och det var mycket gott! Tårtbottnen blev perfekt, tänk bara på att den ska vara helt svalnad när du skivar upp den, annars kommer den falla i bitar. Tips: jag satte ut min på balkongen med en tallrik ovanpå i ett par timmar bara när jag gjorde övrig mat, och det gick fort! Däremot blev grädden knas, jag använde Go Green visp, men kunde inte vispa upp den så jag använde den som den var. Den gick inte direkt att spritsa så det blev mest gräddsörja på kanterna, haha. Men gott var det och det tänkte man inte på för så dåligt såg det inte ut. Jag tar gärna emot tips på grädde, men Sojatoo smakar så illa!
Tårtbotten:
50 g veg. margarin
2.5 dl vetemjöl
2 dl siktat dinkelmjöl
3 tsk bakpulver
2 tsk vaniljpulver
2 dl socker
2.5 dl sojamjölk

exempel på fyllning:
Oatly vaniljvisp
Frysta jordgubbar
Jordgubbssylt
Banan
Frysta blåbär
Go Green vispgrädde
Sojadee vispgrädde (är bättre i konsistens men smakar konstigt...)

Sätt ugnen på 200 grader. Smält margarin och blanda det med sojamjölken när det svalnat. Blanda alla torra ingredienser och häll ner margarinblandingen i de torra ingredienserna. Vispa/blanda till en slät smet. Smöra och bröa en rund form med avtagbar botten, ner med smeten däri och grädda 30-35 minuter i nedre delen av ugnen. Låt den svalna.

När bottnen har svalnat helt, skiva den försiktigt i 3 delar. Lägg upp den nedersta delen på ett tårtfat och bre på vaniljvisp, skiva banan tunt och lägg på den. Strö över blåbär och lägg den översta delen ovanför. Gör likadant med den fast med jordgubbar och jordgubbssylt istället för banan. Lägg mittendelen ovanpå och bre på grädde. Lägg på blåbär, gör det snyggt om du vill, och spritsa grädde om du kan. Ett tips är att ta den från Sojadee som man bara sprutar, då blir det snyggt. Sidorna på tårtan ska i alla fall vara täckt med grädde så det ser syggt ut. Klart, ät och mumsa på!!

Ja, det var nog allt för denna påsken. Imorgon kväll vid åtta-tiden drar jag till Paris. Jag vet inte hur datortillgången kommer att vara, men jag försöker så gott det går. Annars blir det i varje fall bilder på smarrig mat när jag kommer hem (torsdag)!




2 kommentarer:

Anonym sa...

jag är sugen på tofuröran. som tusan

Anonym sa...

AMANDA! du är en mästare på att laga mat och jag hoppas att vi kan laga något lika smarrigt tillsammans någon dag snart! /Amanda