Utsökt middag



Nu har jag lagat maten, ätit den, och jag njöt! Det blev ugnsrostade rotfrukter med massor av vitlök som gjorde allt lite sött. Det blev marinerade och hårdstekta veggo-filéer. Det blev hemmagjord hummus med soltorkade tomater. Det blev en helt vanlig men god grönsallad. Och det hela serverades med brödet jag bakade förut! Här kommer smarriga recept och bilder:

Marinerade veggofiléer
Så många filéer du vill ha
Matsoja (den som mest färgar)
Olivolja
Finhackad vitlök i mängder
Finhackad rödlök
Chilikryddor
Salt & svartpeppar
Färsk rosmarin och fransk dragon
Ev. sesamolja

Koka filéerna i vatten och lite matsoja. Krama ur dem och platta till dem. Blanda övriga ingredienser + mer matsoja i en plastpåse. Lägg ner filéerna, använd så mycket olja du behöver för att täcka alla filéer. Krama runt och massera och håll på med plastpåsen så att allt blandas och alla filéer är täckta av marinaden. Låt vila i ca 1 timme, se till att plastpåsen är väl stängd. Häll sedan allt innehåll ur plastpåsen i en stekpanna och stek filéerna väl, så blir de krispiga och lite sega.


Ugnsrostade rotfrukter
ca 6-8 rödbetor
2 stora morötter
5 salladslök
½ rödlök
10 cm zucchini
4-5 vitlöksklyftor
Salt & svartpeppar
Fransk dragon & rosmarin
Olivolja

Sätt ugnen på 225 grader. Tvätta, skala och halvera rödbetorna (eller i mindre bitar). Dela morötterna och zucchinin i stavar. Ta bort roten och toppen på salladslökarna. Skiva rödlöken i ganska tjocka skivor. Dela vitlökarna i fjärdedelar. Blanda allt i en ugnsfast form och krydda. Ringla över ganska mycket olja och blanda väl med händerna. Sätt in i ugnen ca 20-30 min, eller tills grönsakerna är klara. Det hela kommer bli lite sött av oljan och vitlöken, vilket är riktigt riktigt gott!


Hummus
Jag brukar använda vatten istället för olja i min hummus, då den oftast äts upp på en dag och oljan inte behövs där för att konservera. Vill du ha den i kylskåp ett tag och ha på mackan, är det nog bra med olja istället. Den här hummusen är fantastisk god och riktigt lätt att göra!
1 burk kikärtor
Vatten
ca ½-1 tsk chilipaste
Salt, svartpeppar & chilikrydda
Lite cayenne
ca 5 soltorkade tomater
Lite olja från tomatburken

Skölj av kikärtorna och mixa dem i en bunke med t ex stavmixer. Det går också bra att mosa med en gaffel. Häll i kryddorna och rör om väl med en gaffel. Späd ut med vatten tills det får den konsistens du vill ha. Finhacka de soltorkade tomaterna och rör i dem, häll i lite av oljan och rör om igen. Dekorera med avokado.

Här kommer en bättre bild på brödet också, mums:


Näh, nu ska jag snart gå och ta lite efterrätt: Tofuline Gold chokladsmak. Prova den här middagen, fantastiskt gott var allting! Lycka till!!!


Inga kommentarer: