Jag kommer inte göra något mer innan julmiddagen nu, men jag lägger upp vad jag ska göra:) På tisdagen kommer jag göra aubergine-ansjovis till Janssons. Och seitanskinkan gör jag då också. It'll be great! Kommer eventuellt också göra någon god julig bönsallad, men jag får se.
Seitanskinka med rödbetsspad och senapsgriljering
Janssons Frestelse med vegansk ansjovis
Tofubullar
Korv
Rökt lax (rökt tofu marinerad i fiskkryddor)
Rödbetssallad (med hemmagjord majonnäs)
Senapssill (av aubergine -troligen det godaste som finns, jag kommer improvisera som jag brukar men jag är säker på att Veganvraks recept är super)
Brunkål (eventuellt)
Rödkål
Vörtbröd
God veg. ost
Grönsallad
Avokado i mängder (perfekt i stället för ägg)
Säg till mig om jag glömt något! Kan inte tänka längre just nu.
Självklart kommer jag göra massor av godis.
Chocolate Fudge, knäck, hasselnötspraliner -ja massor!
Majonnäs
2,5 dl sojagrädde
2,5 dl olja
1 tsk äppelcidervinäger
1 tsk pressad citron
1 tsk sirap
1 msk senap
1 tsk ättika (24%)
1/2 tsk salt
2 krm cayennepeppar
Lägg alla ingredienser förutom oljan i mixern. Häll i oljan i en smal stråle medan du mixar.
Vegansk ansjovis
Jag hade tänkt marinera kokt aubergine i kryddpeppar, vinäger, salt, olja och citron. Sedan skära i små ansjovis-bitar och lägga i en klassisk Janssons.
12 kommentarer:
tack amanda för din fina kommentar. den gjorde min dag. ska genast läsa bruno k öijer. ta hand om dig. andrea
Jag är själv inte alls förtjust i de traditionella julbordsrätterna, förmodligen för att jag aldrig ätit kött utan för mig fanns det oftast bara potatis i någon form att äta. Men två saker tycker jag ändå om; kålrotslåda (som ju bör gå utmärkt att veganisera, dock har jag inget recept), och så givetvis grönkål! Grönkålspaj, grönkålssallad, grönkålshummus (som jag komponerade häromdagen) och mycket mer går att göra med denna fantastiska grönsak! Å andra sidan är ju jag smått besatt av just grönkål för närvarande... :/
Åh. Själv har jag väldigt svårt för nya saker på julbordet... Känns sorgligt i kroppen när det förändras allt för mycket. Jag får vänta ett tag till, några år så har barndomsnostalgin släppt litegrann. Oj, jag har nog inte ätit grönkål:o
Hur tjock blir din majonnäs när du mixat den? Jag har testat några recept men det blir aldrig riktigt så tjockt som jag vill, bara som filmjölk typ...
Det är min mamma som har ansvar för majonnäsen, men jag tyckte att den blev jättebra. Inte så tjock som de man köper men definitivt tjockare än filmjölk... Man kan, jag vet att det låter vedervärdigt så förlåt, vispa i någon matsked potatismjöl och värma upp den under tiden man vispar. Det blir skitbra då.
Fast är det någon typisk julbordsrätt som faktiskt är värd att behålla så är det just grönkål! Den finns att köpa fryst och finhackad men är mycket godare färsk. Tyvärr säljs den färska bara nu under vintern, framför allt vid jul, så jag tycker du ska passa på och smaka! Inte nog med att den är underbart god och lätt att variera, dessutom är den väldigt nyttig och extremt billig.
Vet du hur majjon blir med havregrädde? Binder sojan bättre? Hmm..
jag tror faktiskt inte att det funkar med havregrädde:c har för mig att jag har hört det någonstans... kanske säkrast att köra på soja. :>
Will do. Jag föredrar iof alltid soja, men havren är ju billigare.. och det blir en del grädde till julbordet ;)
Hur smakar seitanskinkan? Jag väger mellan den och en traditionell julrot...
Hihi, ja!! Jag har aldrig ätit seitanskinka, så jag är nyfiken men tycker att den ser nästan allt för verklig ut. Men jag ska göra det ändå:) Tyckte inte om julrot, förra året. Tror att seitanskinkan kommer smaka extremt djurlikt...
Min mamma gör världens godaste julrot. Så det får bli den i år. Men du måste berätta hur seitanskinkan smakade sen!
Amanda, nu har vi svängt ihop din veganska ansjovis till vår Jansson. Fantastisk idé. Tack för den! Kan knappt vänta tills den kommer ur ugnen... Hoppas du får en jättemysig jul med massa snällt och gott! /vB
Skicka en kommentar