Första inlägget och trerättersmiddag!

Idag hade vi köttätare på middag. Alla lagade maten tillsammans och de är nu mindre skeptiska till veganmat. Det är verkligen ett jättebra tips till alla veganer med köttätande vänner -att låta dem vara med och laga spännande veganmat. Vi var nio stycken och dubblerade därför recepten. Allt var riktigt riktigt riktigt gott och jag har smarrig mat kvar hemma att festa på ensam. Prova!!!!!

Förrätt:
Asiatiska Yogarullar med Dippsås

10 rispapper (finns i thaiaffärer men också på MAXI)
10 isbergsalladblad
2 dl hasselnötter eller mandlar
1 kruka koriander
2 tsk sesamolja
4 msk olivolja
½ morot
20 sockerärtor
2 dl groddar t ex alfa alfa el böngroddar
1 dl syrad morot eller surkål

Börja med att rosta nötterna i ugn ca 20 min i 150 grader. Mixa dem med koriander, sesam- och olivolja till en grynig massa. Skala, hyvla och skiva moroten. Strimla sockerärtor tunt på längden och blanda med morot, surkål och groddar i en skål. Blöt en ren handduk och krama ur. Lägg den på köksbänken. Ställ grönsaksskålen och skålen med nötmassa samt en skål med hett vatten på handduken. Doppa ett rispapper i vattnet ca 30 sek och lägg på handduken. Lägg ett salladsblad i mitten av pappret och därefter en hög med grönsaker och nötblandning. Börja med att vika upp från dig. Tryck till och vik därefter in sidorna, rulla sedan ihop till en jämn rulle. Gör alla såhär. Låt dem vila en stund på en skärbräda och snitta dem sedan i två delar. Servera med dippsåsen.

Blanda 1 msk finriven ingefära, ½ finhackad röd chilifrukt, juicen från 1 lime, 3/4 dl japansk soja, ½ tsk sirap, 2 msk äppelcidervinäger och ca 2 msk olivolja i en skål väl.

Huvudrätt(er):
Krämig linsgryta
3 dl röda linser
2 gula lökar

4 vitlöksklyftor
2 potatisar
1 morot
1 tsk spiskummin
1 krm kajennpeppar
1 tsk koriander
7 dl vatten +en grönsaksbuljongtärning
1 msk tomatpuré
1 tsk riven färsk ingefära
1 dl naturell soygurt (ex Alpro)
1 kruka färsk koriander eller persilja

Fräs finhackad lök och vitlök och alla torra kryddor i olja i en kastrull några minuter. Tillsätt skalad och hackad potatis och morot och låt fräsa med en stund. Tillsätt vatten, buljongtärning och sköljda linser. Låt koka ca 10 min utan lock tills allt är genomkokt. Rör ner tomatpuré, ingefära och soygurt och rör om. Smaka av med salt. Klipp i koriander eller persilja vid servering och strö lite över som dekoration.

Svampbiffar

½ kg hackade/skivade champinjoner
2 dl torkad sojafärs
1 gul finhackad lök
3 finhackade vitlöksklyftor
1 dl finhackad bladpersilja
salt & svartpeppar
2 msk japansk soja
1 dl ströbröd
1 dl rostad hackad mandel

Stek svampen lätt i olivolja, låt svalna. Blötlägg sojafärsen i saltat vatten och fräs med lök, vitlök och soja. Mixa svampen grovt i matberedare, blanda med sojafärs, mandel, ströbröd och kryddor. Smaka av med salt & peppar. Gör ett stekprov och tillsätt ev någon form av bindningsmedel ex sojamjöl. Stek därefter på medelhög värme i olivolja till fin yta på varje sida.

Sallad med soltorkade tomater
Skölj och hacka olika sorters sallader, skiva och halvera gurka, tillsätt soltorkade tomater och ringla ev över lite av oljan från de soltorkade tomaterna.

Bönröra
1 burk borlottibönor
1 burk kidneybönor
rapsolja
japansk soja ca 4 msk
salt &svartpeppar
ca 1 msk indisk tikka kryddblanding från Santa Maria
citronsaft

Blanda allt, lite efter önskad mängd och smaka av.

Tomat & Löksallad
Skiva 2 stora tomater och 1 rödlök tunt. Salta & peppra och ringla över olja. Blanda väl och "massera" gärna, låt gärna stå ett tag innan servering.


Efterrätt:
Kokospannacotta med jordgubbssås

400 ml kokosmjölk

30 gram socker
1 tsk citronskal
1 vaniljstång
Saft från en citron
1 ½ tsk agar agar


Dela vaniljstången och skrapa ur fröna med baksidan av en kniv, koka upp kokosmjölk, socker, citronskal, vanilj och citronsaft, låt det sjuda i ca 5 min, tillsätt agar agar och fortsätt koka i någon minut så att allt agar agar löser sig. Sila sedan vätskan så att citron skalen försvinner. Häll upp i önskade glas eller skålar och låt det svalna.


Koka upp och mosa ca 250 g jordgubbar med fröna från 1 vaniljstång. Sila. Tillsätt ca ½ dl socker och smaka av. Låt stå kallt innan servering.

4 kommentarer:

Björn Gadd sa...

Wow! Coola recept. Speciellt yogarullarna verkar spännande. Kolla gärna in de koreanska rullarna som jag skrev om för ett tag sedan. Såna där rispapper gör ju maten grymt snygg, har dock inte sett dem i någon butik. Får ut och leta. Pannacotta förresten, gosh va gott!

Välkommen till veganbloggsvärlden förresten, hoppas du ska komma att trivas!

Björn Gadd sa...

Ja det är björn på vegankrubb.se som skrev det förra inlägget alltså.

Anonym sa...

yeah, mkt schysst blogg! pannacottan var intressant. vad är det för agar-agar du har i, flingor eller pulver? (är det nån skillnad?)

:: fredrik på kopandafoods

amanda sa...

tack så jättemycket:) det var flingor jag hade i, visste inte om att det fanns pulver ens, haha!