Italienska baguetter

Underbara att äta med vitlök- och basilikasmör!!!
Baguetter med soltorkade tomater och basilika
50 g jäst
4 dl vatten
4 dl grahamsmjöl
4 dl dinkel fullkornsmjöl
nästan 1 tsk salt
1 tsk socker
3 msk krussakli
2 msk krossat linfrö
1 msk loppfrö
3 msk rågkross
10 st soltorkade tomater
2 stora knippen basilika (eller mer)
mycket mjöl till utbakning'
lite sojamjölk till pensling (ej nödvändigt)

Värm vattnet fingervarmt och blanda ut med jästen i en bunke. Tillsätt socker, salt, linfrö och loppfrö. Dela tomaterna i ca ½ cm-bitar och grovhacka basilikan, blanda ner det i bunken. Tillsätt krussakli, rågkross och grahamsmjöl och blanda väl. Tillsätt dinkelmjölet och rör om mycket så att allt blandas bra. Låt degen jäsa under bakduk ca 40 minuter, det räcker med 20 men de blir luftigare ju längre tid.
Lägg ut mycket mjöl på en bakbräda och ta ut degen med hjälp av en sked. Knåda den med mjöl tills den är mindre kletig. Sätt ugnen på 200 grader. Forma till baguetter/bullar och låt dem jäsa ca 15 minuter ovanpå ugnen. Grädda dem ca 2o minuter. Efter ca halva tiden kan du pensla med sojamjölk så får de fin färg.

Inga kommentarer: